miercuri, 8 februarie 2017

Portret de protestatar, portretul unui om









Suntem în 2017, început de februarie, mijloc de săptămână. A.F. doar ce a ieşit de la muncă. Vede stele verzi după ore de migălit pagini de ziare, iar problemele de sănătate din ultimul an îşi spun cuvântul, făcând-o să se clatine după cum chiar ea spune, ,,ca raţa,, când încearcă să meargă mai repede. Lucrează şase zile din şapte sau chiar şapte din şapte încercând să completeze venitul lunar. Firma la care lucrează i-a oferit un contract legal abia după un an sau doi de activitate. A.F. este doar un exemplu, dar da, este un exemplu. Este absolventă de Jurnalism, prin care nu a trecut ca gâsca prin apă. Îşi creşte singură fiul de la decesul tatălui şi se luptă în fiecare zi cu mentalitatea societăţii, cu nereguli, cu propriile dureri fizice şi sufleteşti, cu situaţii absurde sau nedrepte. Ea nu va tace în faţa controlorului RATC care face abuz de nesimţire, şi nici în faţa durerii altora, indiferent că îi cunoaşte sau nu. Dacă are doar doi lei în portofel, va ajuta cu un leu pe cineva sau chiar cu amândoi. Citeşte. Îşi respectă principiile şi principiile altora. Nu pune întrebări cretine sau indiscrete. Nu se plânge dar nici nu rămâne pasivă în faţa provocărilor proprii sau a dificultăţilor altora. Şi oricât de obosită ar fi, merge seară de seară kilometric la proteste, donează când are ocazia, îşi face treaba la muncă- poate uneori şi pe a altora, şi nu priveşte lumea de sus. Cunoştinţele îi oferă uneori sfaturi nepreţuite, cum ar fi: ,,cum vrei tu să cunoşti un bărbat dacă tu porţi fes,, sau eterna: ,,eşti prea directă, cum vrei să te placă cineva?,, A.F. eu te plac, nu ştiu dacă valorează ceva dar cred că nicidecum nu sunt singura.

A.F. este un om care ajută dincolo de propriile limite şi prăpăstii, şi care cu siguranţă merită şansa de a se manifesta în acord cu potenţialul său şi la capacitatea deplină a acestuia. Poate vi se pare o prezentarea prea generică, dar A.F. poate fi oricare dintre cei pe care îi întâlniţi în pieţe de câteva zile bune sau dintre oamenii din jur, la care privim cu mai mult sau mai puţin interes sau atenţie. Iar când îi vedem, ne recăpătăm speranţa, ne aducem aminte că fiecare om contează şi poate zâmbim, aşa cum sper că va face A.F. dacă va citi acest articol.

A.F. nu este singură. X.Y. împarte ceai cald protestatarilor, W.V. face voluntariat, Z.Z. îndrumă oamenii care au nevoie de o vorbă bună şi o mână întinsă, V. S. este foarte bun la meseria sa şi creează lucruri noi, pentru noi, L.L. are tot timpul uşa deschisă şi îi învaţă pe alţii, C.F. dă dovadă de curaj şi apără pe alţii...putem sta până mâine şi să tot scriem la lista asta.

Vă doresc să fiţi iubiţi, respectaţi şi apreciaţi. Cele bune!

0 comments:

Trimiteți un comentariu