miercuri, 3 iunie 2015

Năvodari, păcat de tine


                                                           Lupul Moralist
Sunt și eu om, mai mult sau mai puțin. Am zile în care reușesc să îmi văd de treabă însă au devenit din ce în ce mai rare. Lumea îi dă cu ,,pesimistă,,. ,, negativistă,, sau îmi spune că judec prea aspru. Mici supărări dar dese, tristeți copleșitoare au devenit în timp furie. Furia mi-a adus cadou în ultima instanță o întâlnire cu ambulanța și aproape o luna de colindat pe la medici după răspunsuri. Din această cauză am ratat la mustață publicarea unui articol despre ,,niște chestii,,, spuse pe șleau cu riscul de a fi eu judecată de lumea de mai sus sau de lume în general. Ideea de bază era că, atunci când ai apă curentă zilnic, poți ieși din casă si remarca/ trăi în doar douăzeci și patru de ore următoarele:



                                                      Articolul în sine

Am așteptat cu sufletul la gură vara iar cînd a venit peste noi căldura din iunie mai că mi l-am dat. După cum mă așteptam în mai când ne-am plimbat prin oraș fotografiind una-alta, strâng din dinți și strâmb din nas, din mai multe motive. Unul ar fi să nu îmi scap sufletul printre dinți.  Un alt motiv ar fi unul dubios rău și anume acela că, atunci când mă îndrept undeva, musai să merg pe trotuar sau pe carosabil. De ce puteți constata în fotografiile de mai jos, cu mențiunea că la momentul la care bat din taste câteva din aspectele constatate în poze s-au modificat, unele probleme fiind cel puțin aparent și temporar eliminate:








Dacă gropile au fost acoperite iar drumurile reparate pe ici pe colo, nu același lucru putem spune despre bunul simț al cetățenilor, care insistă să ducă gunoiul târâț-grăpiș, de-a bușilea, de-a-ndoaselea și să îl arunce, care cum pot. Din nou, fotografii din luna mai, cu marele regret că nu am mai recente, dar după ultimele două imagini nu știu cât vă mai ține stomacul:





Cu transportul în comun nu am fotografii, însă pot afirma că năvodărenii au de ales între trei variante care mai de care: unii (JTA) la care abonamentul costă spre două sute de lei și se face doar din data de întâi a lunii până la finalul lunii, ca să nu mai spun ca acel autobuz merge doar până la City. Deci dacă ai nevoie de abonament din data de 17 sau de 25....succes ție. Taxatoarele își atârnă ecusonul în piept și ,,cer,, biletele la control cu o privire dură sau o mutră seacă, mai rar cu ,,bună ziua,, și ,,mulțumesc,,.  Apoi sunt cei de la GMS unde nu mai știu exact dacă abonamentul este valabil o lună sau două, și unde ultima oară cînd am verificat costul acestuia era mai mic decât la JTA, plus că GMS-ul circulă până la gară iar abonamentul e cu file detașabile, deci mai că ai spune ,,ce afacere,,. Dacă ești fan sicrie pe roți, șoferi care te înjură, ultramegaaglomerație, stat ca prostul în stație fiindcă șoferii nu prea opresc să ia abonamente, da, ai făcut afacerea vieții tale. Dar despre acestea am mai scris eu și pe aici, acum un an. Oamenii trebuie însă să meargă la lucru și un abonament cât mai ieftin, mai ales când este plătit din propriul buzunar, este aparent în avantajul lor. Mai este și firma Metropolitan, unde un abonament până la gară este undeva la o sută șaptezeci de lei, tot cu file, valabile minimum două luni. Dezavantaje: trece prin Lumina și Ovidiu, iar dacă din x motive nu se respectă graficul, poți aștepta și peste treizeci de minute în stație o mașină, nu mi s-a întâmplat de foarte multe ori, însă de suficiente încât să vă spun.
În rest, la o plimbare prin oraș, mai văd una alta:





Da, știu, tot mizerie și statui din categoria no comment. Oricum, aseară cred că l-am văzut pe calul lui Mircea cel Bătrân, este vorba de o statuie ecvestră din parcul de la intrare în oraș din care mie noaptea mi-a reieșit că doar calul este gata. Însă una din cele mai mari probleme ale orașului este lipsa unui spital și faptul că Ambulanța face cu greu față la solicitări. Nu toți avem mașină mică, benzină în rezervor sau știm ce să facem în situații critice. ORICUM, RECOMANDAT ESTE SĂ APELEZI LA MEDIC ÎN CAZ DE URGENȚĂ, DE AIA E MEDIC! La sediul de permanență noaptea este coadă iar pe zi pustiu fiindcă serviciile sunt contra cost. Un cost destul de piperat. Te primesc cu ridicat din umeri și uneori se oferă să îți cheme ambulanța. Ba, ultima oară mi-au zis că pot rămâne la ei și voi plăti la final DACĂ vor reuși ,,să îmi facă ceva,,. Medicul meu de familie e bun, însă coadă la dânsul până la Dumnezeu. Tot așa, ultimele dăți așteptam de șase ore să intru la consult iar o doamnă în vârstă care venise de două ore pentru un card insista să mă sară la numărătoare subliind că,, așteptăm noi pensionarii că tinerii se grăbesc,,. Pentru că numai dacă ești bătrân ești bolnav sau poți avea o urgență. Pentru că numai etatea îți dă dreptul la respect și la omenie. Rahat! Așa cum nu știm să ducem gunoiul, tot așa știm să facem poze și filmulețe la accidente și să facem presupuneri la greu despre ceilalți.
Aș spune că Nevada al nostru are oameni de treabă, numai eu cunosc destui plus câți și câți or mai fi de care nu știu, dar parcă aceștia cedează teritoriul celor cu atitudine de sictir și tupeu, care devin încet și sigur o majoritate. Dacă dorește cineva să mă contrazică, să o facă prin atitudinea sa ,,nu-i avdevărat,, spuneam și eu la grădiniță.

Dacă îți place orașul tău și vrei să îl repari/ salvezi, du gândul meu mai departe în faptă. Să aveți o vară așa cum mi-o doriți mie!

Mulțumiri Radu Bulc pentru fotografii. Pe Aza îl găsiți aici.

11 comments:

  1. Nu-i chiar asa de gri situatia ...e un pic mai spre negru ...parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai exact? Sunteti din Navodari?

    RăspundețiȘtergere
  3. E jale mare in Navodari !
    Sa nu mai spun de toate ciorile de pe marii si de langa scoala 3 care se iau aiurea de femei pe strada , de copii si injura ca la usa cortului plus ca ti-e frica sa scoti telefonul din buzunar , mai sunt si toate javrele in oras baieti "pachete" care se umfla pe strada si nu mai au loc de ei . cine sta in oras stie despre cine este vorba

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarat din pacate!!..cel putin in privinta transportului in comun e un adevarat infern si nu am nici o speranta ca se va scimba ceva curind!!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Anonim, cred ca iti poti spune parerea si fara a spune ,,ciori,, in loc de ce vrei sa spui. Iti multumesc pentru raspunsul la articol (asa il consider) si sper ca schimbarea suntem noi. O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. La gms abonamentele sunt doar o lună valabile. Mă abțin de la comentarii despre Năvodari dar îți pot povesti de Constanța : ))))))))) Scara în care locuiesc cred că e cea mai împuțită din zonă pentru că locatarii nu pun bani dom'le să zugrăvim las'că merge şi aşa dar se repară acoperişul cu 300 de lei de familie şi când ieşi din bloc toată apa de pe bloc îți curge în cap... pt asta sunt bani..... Cu gunoiul în Ct nu mai vorbesc, jeg la fiecare intersecție şi rahat pe stradă cât cuprinde...Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Alina. Stiu ca si in CTA sunt probleme, le sesisez eu cu ochiul liber in tranzit d-apoi cineva care locuieste acolo.

    RăspundețiȘtergere
  8. ar fi foarte bine daca ar exista un microbuz sau autobuz in navodari care sa asigure transportul in toate zonele indepartate ale orsului; de ex. ce fac cei ccare locuiesc pe str lanului sau recoltei sau macului ,atunci cand vin dela constanta sau chiar de la piata ,si autobuzul ii lasa in centru?

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca peste tot e la fel,si in cta e mizerie cainii stau pe strada,lume needucata etc.Dobrogea e cam asa.....oameni cu fitze si de fapt saraci.....oameni cu gandul la imbogatire repida ...dar someri.Avem mare si atat nimic mai mult....

    RăspundețiȘtergere
  10. Este foarte usor sa observam ce ne doare insa sunt mult mai multe lucruri frumoase care se pot fotografia sau scoate in evidenta....Navodari nu inseamna nici pe departe doar centrul, ci si zona litoralului zona sat Mamaia .....imi pare rau ca nu ai fotografiat orasul acum 10 ani sau poate 15 ...ca sa poti face evidentiata diferenta ....progresul .Intr-un oras in plina ascensiune si dezvoltare cu atatea probleme si piedici create, nu pot fi toate perfecte cum nici tu scriitorule nu esti perfect cum si eu cititorul,insa eu te privesc in ansamblu ca om si te descopar inteligent dar cu scopuri ascunse......trebuie sa iti sustii orasul, oamenii de langa tine si sa recunosti realizarile mai inainte sa poti critica.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua. Stimate Domn, puteti considera acest articol o sesizare (nu neaparat reclamatie), dar scopuri ascunse nu vad si nu inteleg de unde pana unde. Cat despre perfectiune, daca a dori sa nu imi murdaresc ghetele si pantalonii cat merg 5 minute pana la colt inseamna a dori perfectiune, ei bine, se pare ca asta doresc. Sunt destul de libera sa exprim un punct de vedere asa cum ati facut-o si dumneavoastra, exagerand cu scopul ascuns. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere