duminică, 7 februarie 2016

Zece cărţi care mă aşteaptă undeva

Bună ziua tuturor!

Ştiu că nu ne-am mai auzit de ceva timp, dar în ultima vreme mă confrunt cu următoarele: încercarea de a mă urni la drum cu o colaborare concretă sau mai multe, eternele mele probleme în continuare fără soluţie sau răspuns, stinghereala şi neîndemnarea de a da glas unor articole care să vorbească oricui se mai află într-o situaţie sau alta în care mă aflu eu, în ideea de a şti că nu e singur/ă şi cu speranţa că îi voi propune cât mai curând un mod de izbăvire- ceea ce ar fi ideal, însemnând că l-am găsit pe al meu. Scrisul poate fi, de multe ori, o armă, şi de ceva timp evit blog-ul şi pentru că am devenit brutal de sinceră şi necenzurată. Mi-am propus ca, la un moment potrivit, să aştern experienţele şi trările mele sufleteşti, pe hârtie; vorba vine, pentru ca oamenii să ştie ceva ce poate nu le-a spus nimeni, inclusiv să nu fie ca mine, fiindcă costă. Felul de a fi costă.



Cu toate acestea, mă leagă de tastatură insomnii şi soarele cald care bate în geam spunându-mi că am, bă, o nouă şansă şi că există o lume în afara pereţilor mei (slavă Domnului!). Aşă că, haide să aştern unul din subiectele care îmi cutreieră de ceva timp fruntea ca haiducii. Vă amintiţi, desigur, de acele liste pe Facebook cu zece cărţi recomandate mai departe, ca un fel de leapşa. Unii au exemplificat cu generozitate, alţii au remarcat sarcastic că au găsit ceilalţi prilejul să facă paradă cu pseudo-intelectualitatea lor, iar eu....eu am tot citit liste, în căutare de titluri noi sau vechi. Astăzi vă propun eu o listă, intitulată sugestiv Zece cărţi pe care încă nu le-am citit dar aş fi curioasă. Evident, nu deţin aceste cărţi în biblioteca personală, dar nu se ştie ce mărţişor voi primi de la cineva care citeşte articolul. Sau cine decide să îmi împrumute o carte. Dacă le-aţi citit cumva, simţiţi-vă liberi să îmi lăsaţi un comentariu cu părerea voastră- care probabil îmi va stârni curiozitatea mai mult sau cu alte recomandări de luat în seamă.

Iată lista:
1.Kurt Vonnegut cu ale sale The Sirens of Titan  şi
 2. Cat's Cradle. În timpul facultăţii din păcate nu am citit decât Slaughterhouse-five, or The children’s crusade, a duty-dance with death, iar ceea ce mi-a fost predat şi ceea ce am citit îl fac în acest moment cap de listă. Lista continuă cu:
3. Antoine de Saint-Exupéry, cu al său Pământul oamenilor, şi în funcţie de ce voi descoperi poate voi continua cu alte titluri. Trecem mai departe, respectiv la:
 4. Mika Waltari şi Egipteanul-o carte împrumutată acum hăt într-un cerc de prieteni şi al cărei ultim capitol a rămas un mister deoarece nu m-am încadrat în timp şi trebuia restituită. Probabil va trebui să o (re)citesc integral.
5. Fahrenheit 451 de Ray Bradbury mi-a atras recent atenţia în rafturile de la Cărtureşti şi am trecut-o pe lista de dorinţe simţind că nu mă va dezamăgi, vom vedea.  
6.Ferma Animalelor - George Orwell mă tentează şi nu prea, în sensul că intuiesc că îmi va trebui o anume dispoziţie pentru lectură, dar în mare lectura va fi pe gustul meu. După cum deja aţi văzut am o predilecţie spre anumite subiecte, abordări sau perioade din literatură şi vă spun cu mâna pe inimă că nu aş putea citi o carte doar fiindcă o recomandă toată lumea sau pentru că are jşpe premii la activ, dacă după primul capitol nu mai pot întoarce pagina cam asta este. Deci nu-s mare cititor, ci doar o persoană curioasă şi atrasă sau nu de unele idei. 
Fără alte explicaţii, continuăm lista cu:
7. Pascal Bruckner, Paradoxul Iubirii,
8. Umberto Eco, Numele trandafirului,
9. Hans Wilhelm, Totally Bored Boris,
10. Arthur Miller, Moartea unui comis voiajor,
10 a. (glumesc?)Oscar Wilde, A Woman of no Importance, An Ideal Husband, Lady Windermere's Fan, -şi orice altceva îmi puteţi recomanda care să nu fi fost devorat deja.

Sunt sigură că există un număr imens de lucruri de bifat în materie de citit şi de viaţă şi nu pot decât spera că voi trăi suficient de mult şi de frumos încât să vă pot împărtăşi şi fericirea pe care o caut şi felul în care o găsesc- pe de o parte, iar pe alta să găsesc în rândurile altora răspunsuri la întrebări poate încă nerostite.

Vă doresc o duminică plăcută şi relaxantă, căci Domnul mi-e martor că lumii în care încercăm să trăim i-ar prii din plin ceva relaxare şi ceva nopţi şi frunţi cu vise. Pe curând! Numai bine!

Later edit:Întrucât deja două persoane diferite s-au oferit să îmi împrumute cărţile de la poziţiile 6 şi 8, adaug pe listă:
6. Mika Waltari Romanul (mi-a venit ideea citind un email de la o librărie).
8. Cronica unei morți anunțate- Gabriel García Márquez.

Vă mulţumesc şi vă salut!

2 comments:

  1. "Numele trandafirului" dar şi "Pendulul lui Foucault" pot să ţi le împrumut eu! Dă un semn pe FB!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Nu mai folosesc FB. Poate ne vom mai vedea la un BM. Multumesc, daca nu rezolv pana atunci accept cu placere.

      Ștergere